Zielono-pomarańczowa pychota, czyli ciasto marchewkowe z marihuaną

Wilgotne, pyszne i naprawdę łatwe do wykonania ciasto marchewkowe może zdobyć serce nawet największych niejadków. Tym bardziej, jeśli tuż obok standardowych składników znajdzie się jeszcze odrobina konopi. Nie wiele osób zdaje sobie sprawę, że odpowiednio przygotowane ciasto z marihuaną nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale także korzystnie wpływa na zdrowie.

Składniki

Ciasto:

-4 jajka

-3 szklanki mąki

-2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1 łyżeczka sody oczyszczonej

-2 szklanki cukru

-3 szklanki drobno posiekanej marchewki

-2 łyżki łuskanych nasion konopi

-1,5 szklanki rozpuszczonego masła konopnego

-1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

-0,5 łyżeczki soli

Lukier:

-0,5 szklanki roztopionego masła konopnego

-250g twarogu

-sok z jednej niewielkiej pomarańczy

-4 szklanki cukru pudru

-skórka pomarańczowa (opcjonalnie)

Przygotowanie

Ciasto:

1.Do jednej miski dodać rozdrobnioną marchew, nasiona, sól, oraz cynamon. Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą i odpstawić na chwilę.

2.W drugiej misce należy wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki (proszek do pieczenia, mąka, soda, oraz cukier).Następnie do suchej mieszanki dodać jajka i wymieszać całość za pomocą łyżki.

3.Do całości dodać roztopione masło konopne i przy pomocy miksera wymieszać wszystko aż do uzyskania jednolitej konsystencji, tak, aby pozbyć się wszelkich grudek.

4.Do rozmieszanej masy dodać składniki z pierwszej miski, po czym wszystko dokładnie wymieszać.

5.Ciasto wylać do formy(25 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia (można także posmarować ją tłuszczem).

Lukier:

1.Wyjąć twaróg z lodówki i zostawić go w temperaturze pokojowej na około godzinę.

2.Następnie należy rozdrobnić go na kawałki i dodać cukier puder i roztopione masło.

3.Ubijać całość mikserem na niskich obrotach, dodając powoli sok z pomarańczy

4.Miksować na większych oborach do uzyskania puszystej konsystencji

5.Wylać lukier na upieczone ciasto i schować je do lodówki na min,godzinę.

Pieczenie

Ciasto należy włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 60 minut.

Smacznego! 

 

Źródło informacji – https://www.taniesianie.pl

0 komentarze/y

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *